LezingNieuwsVoorstelling

Kunstcafé 14 maart

no thumb

Frans Ruijter duikt weer in de Blaricumse historie

De jazzmondharmonicaspeler Jan Verweij is de muzikale gast van het Kunstcafé in het Vitusgebouw op woensdag 14 maart. Olga Dol is een heel aparte kunstenares. Zij komt haar Venetiaanse maskers tonen en vertelt erover. Vorige maand vierde Venetië haar specifieke en wereldberoemde carnaval. Frans Ruijter geldt als de wandelende encyclopedie van Blaricum. Hij komt vertellen over het Blaricum van vroeger en van nu.

Jan Verweij staat bekend als een virtuoos op zijn kleine blaasinstrument en geldt als een autoriteit op zijn vakgebied. Hij is een echte bebopper van wie Jean Toots Thielemans eens gezegd heeft ,,Jan Verweij is de enige mondharmonicaspeler die mij, ook qua stijl, niet probeert na te spelen”.

Verweij heeft een reeks opmerkelijke CD-produkties op zijn naam staan waaronder The Miles Davis Project. Hij was meerdere malen solist bij het Metropole Orkest. In 2000 heeft hij gespeeld met het Concertgebouw Orkest met een concerto van de Hongaarse componist Kurtag. Hij was in 2004 solist bij het Nederlands Theater Orkest in de kleine zaal van het Concertgebouw. Jan Verweij geniet internationale bekendheid. Op een groot jazzfestival in Canada kreeg hij van een tienduizendkoppig publiek een staande ovatie van bijna een kwartier. Jan wordt bijgestaan door de vaste pianist van het voormalige Vara radio-orkest de Ramblers Hans Heinhuis, drummer Frans Meijer en contrabassist Nol van Bennekom.

Olga Dol

Venetiaanse maskers zijn een specialiteit van Olga Dol. Ze heeft zich vele jaren gelden al verdiept in deze opmerkelijke traditionele kunstvorm. Van huis uit is zij lerares handvaardigheid en dat helpt bij het creatief bezig zijn. Ze heeft er ook een boek over geschreven “Venetië en haar maskers”, haar vijftigste boek overigens. Olga Dol maakte maskers voor de opera ‘Le Figaro’ welke ter gelegenheid van de 70ste verjaardag van toen nog koningin Beatrix in het Koninklijk Theater Carré werd opgevoerd. Ook maakte zij Venetiaanse maskers voor Marco Borsato’s ‘Symphonica in Rosso’.

Onthullingen

Werkgroeplid Frans Ruijter van het Blaricumse Kunstcafé is niet voor niets uitgeroepen tot Blaricummer van het Jaar 2015, een titel die ook Marita Steenbeek van het Vitusgebouw in 2017 ten deel viel. Frans weet alles van Blaricum, zoals wie in welk huis gewoond heeft en wat zo’n persoon voor Blaricum heeft betekend. Hij is weer diep in zijn persoonlijke archieven gedoken en komt straks opnieuw met onthullingen.

Het Kunstcafé wordt op woensdagavond het Vitusgebouw gehouden en begint om 20.00 uur. Toegang gratis, maar er wordt wel een vrijwillige bijdrage gevraagd in de kosten van de avond.

 

Bijschrift foto:

 

Jan Verweij, virtuoos op de mondharmonica.

 

Komende 14 maart is weer het Kunstcafé in Het Vitus. We hebben weer een mooi programma in elkaar gezet.